Emballageforbruget til jul
Generelt

Jul og emballageforbruget

Vi har haft en god jul. Nogle af os kunne tilbringe nogle dage sammen med familien og fejre den – i fred og ro. Andre måtte aflyse familiearrangementet på grund af sygdom. Mange fik gaver, som nu er blevet byttet, og som de er blevet glade for. Vi har sikkert også gemt noget af gavepapiret, som gaverne blev pakket ind i. Det kan jo sikkert godt bruges til en gave næste år. Man kan jo efterhånden få så meget smart gavepapir, som i og for sig slet ikke er designet til jul. Du ved, sådan noget med billeder af julemænd, julehjerter og fine, små engle på. Faktisk er der mange mennesker, der bruger meget tid på at købe smart gavepapir og fint gavebånd, så de selv kan pakke gaverne ind. De nyder at bruge nogle timer, hvor gaverne pakkes ind, og hvor de sender modtagerne en kærlig tanke. De gemmer måske også gavepapiret for at bruge det til andre ting. Folks fantasi har ingen grænser.

Veninde med talent

Selv fik jeg en gave af en veninde, som udviste et utroligt talent for at tegne og male. Hun havde tegnet på et gammelt stykke gavepapir. Hun havde malet små, søde motiver, klistret andre små stykker papir på gavepapiret, inden hun pakkede gaven til mig ind. Det var et kunstværk i sig selv. En ekstra gave. Jeg kunne næsten ikke nænne at pakke gaven ud, men min nysgerrighed vandt. Jeg fik en lækker håndcreme!

Men det, at min veninde har brugt meget tid på at skabe en smuk gave til mig, som var pakket ind i helt unikt gavepapir, fortæller mig, at mange mennesker bruger tid på at gøre noget ud af julepakkerne. Det fortæller mig også, at en del mennesker har haft tid til at finde en kreativ åre inde i sig selv, som de måske ikke vidste, at de har, inden vi blev tvunget ind i lange perioder med lock-down og arbejde derhjemme. Manglen på socialt liv har måske også fået os til at tænke lidt mere over, at vi skal passe på hinanden – og planeten.

Genbruget af gavepapir er helt sikkert blevet en del af mange familiers rutine under ceremonierne juleaften: Dem, der kan beherske sig, pakker ud pænt. Gavepapiret bliver ikke flået af pakken. Det bliver taget af, forsigtigt. Bagefter bliver det foldet pænt sammen og lagt i en lille, fin bunke, så det glatter sig ud, og kan genbruges. Enten som baggrund på et lille stykker kunst, som i sig selv er en gave – og sikkert en fornøjelse at lave. Eller som gavepapir til andre gaver, der skal pakkes ind i løbet af det kommende år. Fx til fødselsdage, jubilæer eller andre mærkedage. Det er da positivt, ikke? Vi genbruger gavepapir, vi genbruger papkasserne, som vi modtager varer, vi har bestilt på internettet i, vi køber ikke plastikposer længere. Og samtidigt er der nogle mennesker, der opdager nye måder, de kan genbruge forskellige materialer, der blot for få år siden ville blive smidt ud som affald. Vi er inde i et godt spor.

Genbrugsplast vinder frem

Her imellem jul og nytår har der været meget travlt i de fleste fysiske forretninger. Folk har dels skullet bytte julegaver. Dels har de haft et ønske om at forberede sig godt til nytårsaften. Nytårsaften er jo en begivenhed, som vi alle sammen gerne vil fejre: Der skal være noget ekstra luksus på bordet. Der skal laves god og udsøgt mad. Der skal købes ekstra god vin til maden – og ja, vi har da også sørget for at bestille kransekage hos konditoren, hvis vi ikke selv har modet til at bage den. Og champagnen? Den har vi bestemt ikke glemt. Men vi har sikkert – mindst en gang i løbet af denne travle uge – glemt at få indkøbsposen med. Vi var derfor nødt til at købe en pose, da vi købte mel, mælk og andre dagligvarer, i supermarkedet. Heldigvis kan man købe en god og stabil pose af genbrugsplast i supermarkedet. Ellers var der sikkert blevet brug for ekstra fejemænd på parkeringspladserne, når vi kom til at tabe et glas med syltede agurker, fordi vi havde for mange varer i armene, imens vi forsøgte at åbne bildøren.

Sælges også i supermarkeder

Det er glimrende, at supermarkederne sælger poser af genbrugsplast. Det sparer os for dårlig samvittighed over at skulle købe en pose, der er lavet af det svært nedbrydelige materiale. Og faktisk så kan poser af genbrugsplast også genbruges. Måske ikke som bæreposer. Men i det mindste som skraldeposer. Og det er da heller ikke dårligt. Skraldeposer koster faktisk lige så meget som poser af genbrugsplast. Skraldemanden er sikkert ligeglad, om du putter skraldet i en pose af genbrugsplast eller i en pose, der er fremstillet til at tjene som skraldepose. Han vil bare have, at du lægger dit affald i de rigtige bøtter, der står ude ved gaden – eller inde i baggården.

Pas nu på miljøet

Men fordi vi har haft travlt, og har købt flere poser af genbrugsplast, end vi plejer, så skal vi lige passe på, ikke? Vi skal ikke bare kyle dem fra os, når vi er kommet hjem med indkøbene. Vi skal heller ikke lægge dem et sted, hvor et lille barn kan få fat i dem. Det er jo plast. Og det kan være farligt for et lille barn at få fat i sådan en. Så læg dem et sted, fx i en skuffe, som barnet ikke har adgang til, og brug dem igen og igen. Du vil hurtigt opdage, at du køber færre og færre poser – enten fordi du skal bruge en bærepose eller en skraldepose. Selvom det ikke er ret mange penge, vi skal betale for en pose af genbrugsplast, så bliver det alligevel til et beløb. Tænk fx på at en pose i et supermarked koster mellem 4 og 6 kroner, så skal du ikke købe ret mange, førend du har brugt, hvad det ville koste dig at få en kop kaffe med dig. Hvis du formår at bruge de poser, du har købt her i løbet af den sidste uges tid, så har du faktisk sparet en masse. Og formår du at genbruge poserne, mange gange, ja så kan det blive til mange kopper kaffe, du kan finansiere ved ikke at købe poser i supermarkedet.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *